Alles over VCA infra

VCA is enorm. Ga maar na: tienduizenden bedrijven die VCA gecertificeerd zijn en zo’n 1,5 miljoen mensen die in het bezit zijn van het VCA certificaat. Zoiets moet natuurlijk goed gereguleerd worden. De effectiviteit van VCA valt of staat met kwaliteit. Daarom bestaat het bestuurlijk orgaan van VCA uit meerdere onderdelen. De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) beheert VCA. Bij deze stichting zijn onder andere 23 brancheverenigingen aangesloten. Een belangrijk onderdeel van VCA vormen de examens. Voor controle en beheer van examens is stichting VCA Infra opgericht. Hier lees je alles over VCA Infra dat je moet weten.

Alles over VCA Infra: de stichting voor de examens

Binnen de wereld van VCA zijn de verantwoordelijkheden goed verdeeld. Zo zijn er twee verschillende besturen die zich op hun beurt weer laten voorlichten door, en sparren met, diverse commissies en brancheverenigingen. Het beheer van examens is ook in een aparte stichting ondergebracht: stichting VCA Infra. Dat is een goede zaak. Omdat er gewerkt wordt met meerdere organen, is er sprake van onpartijdigheid en betere controle.

 

VCA examens vormen een van de belangrijkste onderdelen van VCA. Medewerkers die slagen voor hun VCA examen, krijgen hun VCA certificaat. Dit certificaat is tien jaar geldig. Men moet er dus op kunnen vertrouwen dat het examen kwaliteit biedt en waarborgt dat kandidaten ook echt goed getest worden op hun kennis. VCA Infra zorgt hiervoor.

SSVV de inhoud, VCA Infra de controle

De SSVV beheert het inhoudelijke gedeelte van VCA. Voor controle, met name op het gedeelte van examens, heeft deze stichting VCA Infra ingeschakeld.

 

VCA Infra is een stichting die namens de SSVV verantwoordelijk is voor onder andere:

  • Het realiseren van een optimale infrastructuur binnen het VCA stelsel
  • Het bewaken van de kwaliteit van de Examencentra VCA
  • Het beheer en de inhoud van VCA en SOG-examens
  • De examendistributie van jaarlijks 260.000 examens

 

VCA Infra heeft dus een belangrijke rol in het handhaven van de kwaliteit van VCA. Tot hun dagelijkse werkzaamheden behoren onder andere:

 

  • Communicatie met de stakeholders binnen het stelsel
  • Regelgeving en compliance binnen het stelsel vastgelegd in het Handboek VCA/SOG
  • Het afnemen van audits voor examencentra en het organiseren van het auditproces bij SOG opleiders
  • Het geven van trainingen voor examinatoren en het ontwikkelen van examinatoren toetsen
  • Onderhoud en beheer van de centrale itembanken
  • Constructie, vaststelling en analyse van examenitems
  • Ambtelijk secretariaat voor examencommissies (CEV en WBC’s)
  • Ontwikkeling en beheer van (nieuwe) examenproducten en –diensten

 

Het bovenstaande geeft wel aan dat VCA Infra een behoorlijk omvangrijk takenpakket heeft. De stichting controleert bijvoorbeeld niet alleen de examens, maar ook de examenlocaties. Ook deze moeten vanzelfsprekend aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

 

Omdat er zoveel partijen en personen betrokken zijn bij VCA examens, is VCA Infra niet alleen een controlerend en toezichthoudend orgaan, maar ook een belangrijk aanspreekpunt bij vragen en problemen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.