VCA cursus

Veilig werken? Volg een VCA cursus. ARBO centrum is de opleider voor jouw VCA cursus. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid, milieu- Checklist Aannemers. Tijdens deze VCA cursus worden personen getoetst en gecertificeerd op hun kennis van veiligheid, gezondheid en milieu.

Direct aanmelden

Loading...

VCA diploma check

Check de echtheid van een certificaat

Zoek je een VCA locatie in de buurt?

Check hier alle VCA locaties

VCA certificaat

Alles over VCA certificaten

Toch liever bij jou op locatie?

Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.

Waar staat de afkorting VCA voor?

De VCA betekenis luidt voluit: “VGM (veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers”. Middels het volgen van een VCA cursus kan het VCA certificaat (VCA diploma) worden behaald. Hiermee tonen professionals aan over gedegen kennis te beschikken op de gebieden veiligheid, gezondheid en milieu op de bouw- of werkplaats. VCA komt in drie verschillende vormen: voor uitvoerende professionals, voor leidinggevenden en voor intercedenten.

 

VCA leestip: Wat is VCA?

Met het volgen van een VCA cursus en het succesvol afronden van een VCA-examen voldoe je aan de wettelijke verplichtingen voor aannemers (en andere professionals) in gespecificeerde branches. De branches waarvoor de vaak VCA verplicht is, zijn:

  • Bouwkunde 
  • Elektrotechniek 
  • Werktuigbouw

VCA leestip: Wanneer is VCA verplicht?

Is de VCA alleen voor aannemers?

De VCA is er niet alleen voor aannemers. De VCA-verplichting geldt ook voor andere technische branches, zoals die van schilders, isolatiebedrijven, de brandweer, transport, logistiek, steigerbouw, reiniging, straling en bedrijven die conserveren.

Is een VCA cursus verplicht?

De VCA cursus is niet verplicht. Echter, de Arbowet verplicht professionals in de gespecificeerde branches om veilig en capabel te kunnen werken. Het behalen van het VCA certificaat is de beste manier om te bewijzen dat aan deze wettelijke verplichting is voldaan. Bovendien vragen steeds meer werkgevers en opdrachtgevers expliciet om het VCA diploma.

 

Het behalen van het VCA diploma is overigens niet alleen bedoeld voor professionals in loondienst. Ook ZZP’ers moeten een VCA-certificaat kunnen overhandigen en daarom is de VCA cursus ook voor ZZP’ers geschikt.

Wat is een VCA cursus?

Een VCA cursus is naast zelfstudie de enige manier om het VCA certificaat te behalen. De VCA cursus bestaat enkel uit theorie. Aan het eind van de cursusdag vindt het examen plaats. Deze dient met een voldoende te worden afgerond. Wanneer dit het geval is, wordt het VCA certificaat verstrekt. De VCA cursus komt voor in drie verschillende varianten:

 

 

Tijdens de VCA cursus worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld:

 

  • Wetgeving
  • Ongevallen: oorzaken en preventie
  • Gevaarlijke stoffen
  • Ergonomische werkplek
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

 

De VCA training duurt een dag. Aan het einde van de dag wordt het VCA examen afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. Dit examen duurt ongeveer een uur. Als het examen succesvol wordt afgerond, ontvangt de deelnemer een officieel erkend certificaat in de vorm van een pasje. Deze pas is tien jaar geldig.

De VCA basiscursus

De VCA basiscursus is bedoeld voor uitvoerende professionals die werken in de eerder genoemde sectoren en op risicovolle plaatsen. De VCA basiscursus brengt cursisten alle benodigde kennis bij om veilig, verantwoord en capabel te kunnen werken met het oog op de veiligheid, gezondheid en het milieu.

Hoe lang is het VCA certificaat geldig?

Na het succesvol afronden van de VCA cursus wordt het VCA certificaat voor een periode van 10 jaar afgegeven. Na het verstrijken van deze periode moet een VCA herhalingscursus worden gevolgd, om opnieuw het VCA certificaat voor wederom een duur van 10 jaar te behalen.

De VCA VOL cursus

Professionals die leiding geven, dienen vanzelfsprekend ook aan alle eisen van de VCA basiscursus te voldoen. Daarnaast wordt van hen geëist dat zij niet alleen kennis hebben van hun eigen veiligheid, maar ook voor die van hun werknemers en teamleden. Met de VCA VOL cursus wordt deze kennis bijgebracht.

De VIL VCU cursus

Intercedenten, leidinggevenden en uitzendorganisaties die personeel leveren dat aan de VCA-eisen dient te voldoen, dienen zelf ook kennis van veiligheid, milieu en gezondheid te hebben. De VIL VCU cursus is specifiek gericht op de noodzakelijke kennis voor intercedenten, zodat zij zeker weten dat zij de juiste mensen kunnen leveren en veiligheid voor personeel op locatie kunnen waarborgen.

De VCA cursus volgen

Aan het VCA examen kan worden deelgenomen zonder een cursus te volgen. De VCA cursus volgen, is echter een verstandige beslissing. Hiermee zorgt elke cursist voor een optimale voorbereiding. In de VCA cursus wordt alle stof die in het examen terugkomt uitvoerig behandeld.

 

Na het volgen van de cursus is het ook mogelijk om een VCA proefexamen te maken. Zo kan het kennisniveau voor het afleggen van het officiële examen worden getoetst en kunnen eventuele lastige punten tijdig worden herhaald.

Een zelfstudie VCA cursus

Voor kandidaten die liever zelf en in de eigen tijd studeren voor het VCA examen, zijn er ook VCA boeken te koop. Er is altijd een geschikt VCA boek voor elk examen, dus voor het B-VCA examen (VCA basis), VCA VOL examen en het VIL VCU examen.

VCA cursus in company

Het is mogelijk om op locatie de VCA cursus te volgen. Op diverse plekken door het land wordt door ARBO centrum een VCA opleiding verzorgd. Wanneer er vanuit een organisatie meerdere kandidaten zijn die het VCA examen af willen leggen, kan de VCA cursus ook in company plaatsvinden.

VCA cursus kosten

De VCA cursus kosten zijn voor elke te volgen cursus gelijk. De VCA basiscursus, VCA VOL cursus en VIL VCU cursus kosten 195 euro exclusief BTW per deelnemer. Bij deze kosten is het examen inbegrepen.

De VCA basiscursus kost

225,-

per persoon, exclusief btw

VCA VOL cursus

225,-

per persoon, exclusief btw

VCA code 95 cursus

275,-

per persoon, exclusief btw

Wat kost het VCA examen?

Ook de VCA examenkosten voor het VCA basis examen, VCA VOL examen en VIL VCU examen zijn gelijk, namelijk 75 euro exclusief BTW per deelnemer. 

Inschrijven voor de VCA cursus

Inschrijven voor de VCA cursus (inclusief examen) bij ARBO centrum als VCA opleider kan eenvoudig online, door te klikken op de cursus van je keuze. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan vooral contact op met ARBO centrum. Wij helpen je graag verder.

Veelgestelde vragen

Accordion Content

VCA-basis ook wel B-VCA of Basisveiligheid VCA genoemd is een diploma dat aantoont dat u veilig en duurzaam kunt werken. De VCA-basis cursus is bedoeld voor iedereen die nog niet eerder een VCA-basis cursus heeft gevolgd of van wie het certificaat is verlopen. Ben je geen leidinggevende en niet actief als ZZP-er, dan is een VCA-basis certificaat voldoende. Een VCA-basis certificaat heeft een geldigheid van 10 jaar.

Lees meer

Een VCA examen is een toets waar alle theorie van de VCA-basis, VCA-VOL of VIL-VCU in voor kan komen. Door het halen van dit examen geef je aan dat je beschikt over de VCA kennis en krijg je een VCA certificaat met een geldigheid van 10 jaar.

Lees meer

VOL-VCA (of VCA-VOL) staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Zowel operationeel leidinggevenden als ZZP’ers die aan de VCA normen willen voldoen, moeten over dit VOL-VCA diploma beschikken. Het VOL-VCA diploma is verplicht voor leidinggevende die werkzaam zijn in een van de volgende werkvelden: Bouwkunde, werktuigbouwkunde, civiele techniek, technische diensten, elektrotechniek & procesbesturing.

Lees meer

Bij ARBO centrum verlenen wij onze VCA cursussen in het Nederlands en het Pools. De VCA examens kunnen in meerdere talen worden afgenomen. De VCA-basis kan in het: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Russisch, Pools, Litouws, Hongaars, Roemeens & Turks. Niet-standaardtalen: Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans en Slowaaks moeten apart worden aangevraagd en zijn om deze reden €30,- per kandidaat extra. De VCA-Vol examens kunnen in het Duits, Engels & Frans worden afgenomen.

Lees meer

Het beschikken over een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht maar tegenwoordig wordt het steeds meer door de leidinggevende op prijs gesteld wanneer medewerkers beschikken over dit VCA diploma. Door middel van een VCA diploma kan worden aangetoond dat je voldoet over een aantal verplichtingen uit de Arbowet. Een bedrijf stelt het zeker op prijs en vinden het steeds belangrijker dat een medewerker beschikt over een VCA certificaat.

Lees meer

Een VCA-VOL cursus duurt even lang als een VCA-basis en VIL-VCU cursus. Een VCA cursusdag begint om 8.30 uur met de VCA theorie, in de middag heb je pauze onder het genot van een door ons verzorgde lunch. Na de pauze gaat het VCA theorie gedeelte weer verder en dat duurt tot ongeveer 16.00 uur. Vervolgens wordt het VCA examen uitsluitend om half 5 afgenomen en na de examen is de VCA cursusdag ten einde.

Lees meer

VCA is de afkorting van: Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is de bedoeling om veilig en gezond werkzaamheden uit te voeren en ongevallen te voorkomen door middel van de VCA. Dankzij de VCA krijgen medewerkers meer inzicht in de risico’s binnen het bedrijf.

Lees meer

Via het ARBO centrum kan je een VCA boek kopen. Dat boek bevat lesstof voor de VCA-Vol, VCA-basis en VIL-VCU Incl. oefenvragen. Dit VCA boek bedraagt €29,95 Incl. verzending. Dit boek is ideaal ter voorbereiding van een VCA cursus om de slagingskans te verhogen, ook te gebruiken als naslag werk.


VCA cursusboek kopen?

Lees meer

Bij het behalen van een VCA cursus ontvangt de cursist het VCA certificaat en de ARBO pas waarmee je net zoals je rijbewijs kan aantonen te beschikken over de VCA kennis op de werkvloer. Dit VCA diploma is te behalen op elke leeftijd (VCA-basis, VCA-VOL of VIL-VCU) certificaat is 10 jaar geldig.

Lees meer

Accordion Content

Met het behalen van het basis VCA diploma laat je zien dat je beschikt over de basiskennis van VGM, zoals gesteld door VCA. Je toont aan dat je veilig werkt, volgens de standaard van VCA. Je houdt rekening met de veiligheid en gezondheid van jou en anderen, maar denk daarbij ook aan het milieu.

Lees meer

Een VCA voorlees examen is aan te raden voor mensen die moeite hebben met lezen of dyslexie hebben etc. Tijdens dit VCA examen heb je de keuze om de vraag en de (evt) bijbehorende opties voorgelezen te krijgen. Dit zorgt ervoor dat het VCA examen sneller en duidelijker kan verlopen.

Lees meer

Een VCA proefexamen is de ideale voorbereiding voordat je het echte examen maakt. Bij ARBO centrum hebben wij een VCA boek waarin alle theorie staat + oefenvragen. Ook staat er een gratis VCA proefexamen op onze website, waar je kan kiezen tussen de VCA-Vol en VCA-basis.


VCA proefexamen

Lees meer

Een VCA certificaat is 10 jaar geldig, dit geldt voor de VCA-basis, VCA-VOL en VIL-VCU. Na deze 10 jaar dit VCA certificaat weer opnieuw worden behaald, er is een mogelijkheid om een herhalingscursus te volgen.

Lees meer

Een VCA voorlees examen is bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen of dyslexie hebben etc. Tijdens dit VCA examen heb je de keuze om de vraag en de (evt) bijbehorende opties voorgelezen te krijgen. Dit zorgt ervoor dat het VCA examen sneller en duidelijker kan verlopen.

Lees meer

Een VCA certificaat is een bewijs middel dat je beschikt over een bepaalde VCA kennis die je kan toepassen op de werkvloer. Binnen VCA het je meerdere richtingen (VCA-basis, VCA-VOL en VIL-VCU). De geldigheid en de manier waarop wij het VCA certificaat uitreiken geldt voor alle cursussen hetzelfde.

Lees meer

De kosten van een VCA cursus verschillen aangezien je de VCA-basis, VCA-VOL en VIL-VCU hebt. Voor de VCA-basis brengen wij €195 euro in rekening en dit is Incl. theorie en examen en een door ons verzorgde lunch. Voor de VCA-VOL brengen wij ook €195 euro in rekening en dit is ook Incl. theorie en examen en een door ons verzorgde lunch. Voor de VIL-VCU brengen wij €245 in rekening en dit is ook Incl. theorie, examen en lunch. Mocht je de theorie niet nodig hebben en wil je alleen het examen afnemen dan kan dat ook voor €75 en dit geldt voor alle examens. Een cursusboek ter voorbereiding van een examen/als naslag werk is ook aan te raden en dat bedraagt €29,95. Al deze bedragen zijn Excl. BTW.

Lees meer

Een VCA-basiscursus duurt even lang als een VCA-VOL en VIL-VCU cursus. Een VCA cursusdag begint om 8.30 uur met de VCA theorie, in de middag heb je pauze onder het genot van een door ons verzorgde lunch. Na de pauze gaat het VCA theorie gedeelte weer verder en dat duurt tot ongeveer 16.00 uur. Vervolgens wordt het VCA examen uitsluitend om half 5 afgenomen en na de examen is de VCA cursusdag ten einde.

Lees meer

Accordion Content

Bij het VCA register kunnen certificaathouders hun diploma opvragen wanneer ze deze zijn kwijtgeraakt. Het verstrekken van een kopie van het VCA diploma is niet toegestaan, het diploma wordt maar één keer uitgereikt. Wel kun je bij het VCA register een kopie van de vermelding in het VCA CDR opvragen welke fungeert als bewijs dat je beschikt over een geldig VCA diploma.

Lees meer

In Nederland gebruiken wij het VCA systeem, dit systeem is vergelijkbaar met wat andere landen gebruiken. België heeft momenteel een gelijkwaardig systeem met dezelfde structuur. Ons VCA systeem is geldig in meerdere landen maar niet allemaal. Onze VCA wordt momenteel geaccepteerd in Duitsland, België, Zwitserland en Oosterijk.

Lees meer

Het is aan te raden een VCA cursus klassikaal af te nemen aangezien wij alle theorie van te voren doornemen en dat de slagingskans vergroot voor het examen. Mocht je liever zelf online de voorbereidingen willen treffen voor het VCA examen dan kan dat via onze VCA E-learning die te bestellen is via onze website. Ook is het VCA boek een aanrader te gebruiken als voorbereiding of als naslag werk voor het VCA examen.

Lees meer

VIL-VCU (of VCU-VIL) staat voor Veiligheid Intercedenten Leidinggevende en Veiligheid Checklist Uitzendbureaus. Met dit certificaat laat je zien dat je weet welke veiligheidseisen worden gesteld aan personeel bij VCA-gecertificeerde bedrijven. VIL-VCU is grotendeels gelijk aan VOL-VCA, maar bevat daarnaast unieke, op de intercedenten toegesneden kennis. Ben je intercedent of leidinggevende van een uitzendbureau? Dan moet je beschikken over het diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevende VCU (VIL-VCU).

Lees meer

Het VCA register is een databank waar alle behaalde VCA certificaten geregistreerd worden. In dit VCA register kan je zien wie wanneer een VCA diploma behaald is en kan je controleren of een VCA certificaat nog geldig is.

Lees meer

Het beschikken over een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht maar tegenwoordig wordt het steeds meer door de leidinggevende op prijs gesteld wanneer medewerkers beschikken over dit VCA diploma. Door middel van een VCA diploma kan worden aangetoond dat je voldoet over een aantal verplichtingen uit de Arbowet. Een bedrijf stelt het zeker op prijs en vinden het steeds belangrijker dat een medewerker beschikt over een VCA certificaat.

Lees meer

VCA basisveiligheid (VCA-basis) en VCA-Vol (VOL-VCA) beschikken over dezelfde basis alleen wordt de nadruk op verschillende doelgroepen gelegd. De VCA-basis cursus is bedoeld voor iedereen die nog niet eerder een VCA-basis cursus heeft gevolgd of van wie het certificaat is verlopen. Ben je geen leidinggevende en niet actief als ZZP-er, dan is een VCA-basis certificaat voldoende. Zowel operationeel leidinggevenden als ZZP’ers die aan de VCA normen willen voldoen, moeten over een VOL-VCA diploma beschikken. Het VOL-VCA diploma is verplicht voor leidinggevende die werkzaam zijn in een van de volgende werkvelden: Bouwkunde, werktuigbouwkunde, civiele techniek, technische diensten, elektrotechniek & procesbesturing. Kortom: een VCA-VOL (VOL-VCA) cursus wordt gemaakt voor leidinggevende en ZZP-ers en de VCA basisveiligheid (VCA-basis) voor de werknemers.

Lees meer

In het volwassenen onderwijs ligt het VCA slagingspercentage hoger dan 90%. In principe wordt tijdens de VCA cursusdag alle belangrijke stof al eens benoemd en kan dat al voldoende zijn om te slagen. Het is wel aan te raden om ter voorbereiding van een VCA cursus het VCA cursusboek te bestellen bij ARBO centrum. Dit is ideaal ter voorbereiding van de VCA cursusdag of als naslagwerk.

Lees meer

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!

Amsterdam
AmsterdamMeer informatie
Read More
Nieuwe Hemweg 24
1013 CX Amsterdam
Arnhem
ArnhemMeer informatie
Read More
Arnhemsestraatweg 33
6881 ND Velp
Apeldoorn
ApeldoornMeer informatie
Read More
Violierenplein 101
7329 DR Apeldoorn
Borger
BorgerMeer informatie
Read More
Molenstraat 3
9531 CH Borger
Breda
BredaMeer informatie
Read More
Koperstraat 4
4823 AG Breda
Den Haag
Den HaagMeer informatie
Read More
Junostraat 6
2516 BR Den Haag
Drachten
DrachtenMeer informatie
Read More
De Boeg 12
9206 BB Drachten
Ede (hoofdkantoor)
Ede (hoofdkantoor)Meer informatie
Read More
Galvanistraat 14-1
6716 AE Ede
Eindhoven
EindhovenMeer informatie
Read More
De Maas 24
5684 PL Best
Garderen
GarderenMeer informatie
Read More
Putterweg 56 02
3886 PD Garderen
Geleen
GeleenMeer informatie
Read More
Herenhof 2
6162 EB Geleen
Gorinchem
GorinchemMeer informatie
Read More
Papland 13-K
4206 CK Gorinchem
Groningen
GroningenMeer informatie
Read More
Eestumerweg 39
9792 RB Ten Post
Hengelo
HengeloMeer informatie
Read More
Aquamarijnstraat 143
7554 NP Hengelo
Hoofddorp
HoofddorpMeer informatie
Read More
Schuilenburg 3
2135 GJ Hoofddorp
Kapelle
KapelleMeer informatie
Read More
Smokkelhoekweg 10
4421JH Kapelle
Lelystad
LelystadMeer informatie
Read More
Koperstraat 3A
8211 AK Lelystad
Nijmegen (BHV)
Nijmegen (BHV)Meer informatie
Read More
Sint Maartenstraat 34
6661 DA Elst
Nijmegen (VCA)
Nijmegen (VCA)Meer informatie
Read More
Kamerlingh Onnesstraat 6b
6603 AZ Wijchen
Ridderkerk
RidderkerkMeer informatie
Read More
Rembrandtweg 257
2981 CZ Ridderkerk
Sneek
SneekMeer informatie
Read More
Smidsstraat 8
8601 WB Sneek
Soest
SoestMeer informatie
Read More
Willaertstraat 49c
3766 CP Soest
Spijkenisse
SpijkenisseMeer informatie
Read More
Hofweg 1
3208 LE Spijkenisse
Utrecht
UtrechtMeer informatie
Read More
Ringveste 3-B
3992 DD Houten
Venray
VenrayMeer informatie
Read More
Macroweg 22
5804 CL Venray
Waalwijk
WaalwijkMeer informatie
Read More
Industrieweg 90c
5145 PW Waalwijk
Wormerveer
WormerveerMeer informatie
Read More
Industrieweg 19A
1521 NC Wormerveer
Zoetermeer
ZoetermeerMeer informatie
Read More
Aluminiumstraat 47
2718 RB Zoetermeer
Zwolle
ZwolleMeer informatie
Read More
Baileystraat 2-D
8013 RV Zwolle
Previous
Next

ARBO in cijfers

8.8

Klanttevredenheid
5221
beoordelingen
icon-book-48
Groot cursus aanbod
2155
ingeplande cursussen
icon-netherlands
Landelijke dekking
30
vestigingen in heel Nederland
icon-group-48
Totaal aantal cursisten
65977
cursisten